E Enjte, 11 Shkurt, 2016

Simptomat dhe Llojet

Indeksi i artikullit
Simptomat dhe Llojet
A i dini shenjat e hershme paralajmeruese te nje sulmi astme?
Llojet e astma
A vuani nga kollitjet shpesh?
Simptomat e Astmes
Infeksionet Virale
Shenjat e nje Sulmi te astmes
Simptomet e astmes te fëmijët
Simptomet e nje Sulmi astma
Ashpersia e nje sulmi te astmes
Sa Ndikon Astma ne Ndergjegje
simptoma astma mund te perfshijë ne vijim:
Infeksionet astma Simptomet
Llojet e astma
Alergjite dhe astma
Me ushtrimin e-detyruar astme
Astma shkakton kollë-astme
Profesionale astma
Konkluzioni i Studimeve
Konkluzioni i Studimeve
Te gjitha faqet

Simptomat dhe Llojet

Mund te njohin simptome shume te perbashkët - e pazakonte - e astmes? Pa nje kuptim te mirë te astmes simptome te ndryshme dhe lloje te ndryshme te astmes, ështe e vështirë per te trajtuar këte kusht me medikamente dhe marr fryme lehte. meso me shume dhe parandalimin e sulmeve te astmes.
Simptomat
Astme Simptomat

A duhet te marr fryme me zor ne menyrë që te kete astma? Not at all! Zbuloni shenja specifike dhe simptomat e azmes. Shikoni se si trajtim ne fillim mund te ju ndihmojë te menaxhuar simptome astmes dhe te jetojne nje jete aktive.
Astme Sulmi Simptomat

A i dini shenjat e hershme paralajmeruese te nje sulmi astme?

Lexoni me shume per sulmin simptoma te astmes kështu që ju mund t'i ndaloni te jashtezakonshme.
Pazakonshme astma Simptomat

Ndonjeherë simptomat perfshijne sighing astme, lodhje, frymemarrje te shpejte dhe, nuk kollitjes ose wheezing. meso me teper rreth simptoma astma e pazakonte ne menyrë ju e dini kur do te perdorin trajtim.
Health Check: vlerësojne Health mushkërive tuaja

A simptome astme ose potencialisht nje tjeter kusht te mushkërive? Merrni mushkërive 


Llojet e astma

A e dini per llojet e ndryshme te astmes? meso per këto lloje kështu që ju mund te kërkojne trajtim efektiv kur ju e keni nje problem te marrë fryme.
Astma alergjike

Alergji bëni ju kollë, marr fryme me zor, dhe teshtij? Lexoni me shume per astma alergjike, kështu që ju mund t'i ndaloni këto simptome.
Ushtrimi-drejtuar astma

Ushtrimi-nxiti astme mund te bëjne aktivitet fizik te vështirë, madje e frikshme. Zbuloni me shume rreth pretreatment me ushtrimin e-detyruar astmes, dhe te mesojne se si ju mund te jeni aktiv persëri.
Kollë-Variant astma

A vuani nga kollitjet shpesh?
Ju mund te keni astme.
Lexuar ne lidhje me kollë-astmes variant dhe si trajtohet.
Profesionale astma (Puna ne lidhje me astma)

A astme punes lidhur? meso per astme ne vendin e punes dhe si te parandaluar nje sulm astme.
Nate astma (nate astma)

A mbani ju astme zgjuar naten? Zbuloni shenja dhe simptome, parandalimin dhe trajtimin e astmes nate kështu që ju mund te merrni fle cilësisë.
Shëndeti Kushtet Kjo imitator astma

A jeni i sigurt se e astmes? Mimics astma, duke perfshirë astmes zemrës dhe mosfunksionim vokal kurrizit, mund te kene simptoma te ngjashme, por jane te trajtohen ndryshe. meso me shume.


Simptomat e Astmes
Njerëzit me simptoma te astmes pervojë kur ajrore te shtrënguar, nxis, ose te mbushur me mukozë. Simptoma te perbashkëta astme perfshijne:

* Kollitet, sidomos naten
* Wheezing
* Gulçim
* Ngushtesi kraharori, dhimbje, ose presion

Megjithate, jo çdo person me astme ka simptoma te njejte ne te njejten menyrë. Ju nuk mund te kete te gjitha këto simptoma, ose ju mund te keni simptome te ndryshme te astmes ne kohë te ndryshme. Simptomet tuaja mund te ndryshojne nga nje sulm astme te ardhshëm, duke qene i bute gjate nje dhe te rënda gjate nje tjeter.

Disa njerëz me astme mund te shkoni per periudha te zgjeruar, pa pasur asnje simptome, ndërprerë nga perkeqësimi periodik i simptomet e tyre te quajtur sulme astme. te tjerë mund te kene simptoma te astmes çdo dite. perveç kësaj, disa njerëz mund vetem te astmes gjate ushtrimit ose astmes me infeksionet virale si ftohjet.

Sulmeve te astmes jane te lehta ne pergjithësi me te zakonshme. Zakonisht, ajrore hapur deri brenda disa minutave ne disa orë. Sulmeve te Rënda jane me pak te zakonshme, por per herë te fundit me dhe te kërkojne ndihme mjekësore te menjehershme. Ështe e rëndësishme që te njohin dhe trajtuar simptomet edhe bute per t'ju ndihmuar te parandaluar episode te rënda dhe per te mbajtur nen kontroll me te mirë astme.


Shenjat e nje Sulmi te astmes
Di Simptomat e hershme e astma

Shenjat e hershme paralajmeruese jane ndryshimet që ndodhin vetem para ose ne fillim te nje sulmi astme. Këto shenja mund te fillojë para se te mirë-njohur simptomat e astmes dhe jane shenjat me te hershme se azmes juaj ështe duke u perkeqësuar.

ne pergjithësi, këto shenja nuk jane te rënda te mjaftueshme per te ndaluar ju shkon per aktivitetet tuaja te perditshme. Por, duke njohur këto shenja, ju mund te ndalojë nje sulm astmes ose per te parandaluar nje nga marrja e me keq. Shenjat e hershme perfshijne:

* Kollë te shpeshta, veçanerisht ne naten
* Humbja e frymen tuaj lehte apo gulçim
* Ndjeheni shume i lodhur apo i dobët, kur ushtron
* Wheezing ose kollitjes pas ushtrimit
* Ndjeheni i lodhur, me lehtesi i merzitur, i pakënaqur, apo me humor
Ul * ose ndryshime ne mushkëri funksion te matur si ne nje meter rrjedhin pik
Shenjat * e ftohte ose alergji (teshtime, hundë i lëngshëm, kollë, bllokim hundës, fytit, dhe dhimbje koke)
* Trouble gjumi

nese ju keni te paralajmerimit te hershëm shenjat e simptomeve, ju duhet te marrë medikamente me te astmes, siç pershkruhet ne planin e veprimit tuaj astme.

Simptomet e  astmes te fëmijët
Astma prek deri ne 10% ne 12% te fëmijëve ne Shtetet e Bashkuara dhe ështe shkaku kryesor i sëmundjes kronike te fëmijët. per arsye te panjohur, incidenca e astmes te fëmijët ështe rritur ne menyrë te qëndrueshme. Ndërsa simptoma astma mund te fillojë ne çdo moshë, shumica e fëmijëve kane simptoma te astmes e tyre te parë nga mosha 5.

Karakterizohet nga astma ështe inflamim i tubave bronkial me prodhimin rritjen e sekrecione ngjitet brenda tubave. Jo te gjithë fëmijët me astme marr fryme me zor. Kollitjes kronike me astme mund te jete vetem shenje e dukshme, dhe astma nje fëmijë mund te shkoni nese panjohur kollë i atribuohet bronkit periodik.


Simptomet e nje Sulmi astma
nje sulm astme ështe episod ne te cilin banda e muskujve që rrethojne frymemarrjes jane shkaktuar per te shtrënguar. Ky shtrëngim ështe quajtur bronchospasm. Gjate sulmit, rreshtim te frymemarrjes ose bëhet i ënjtur i perflakur dhe qelizat rreshtim ajrore te prodhojë mukozë me shume dhe me te trashë se normale.

te gjithë këta faktorë - bronchospasm, inflamacion dhe prodhimit te mukusit - te shkaktojne simptoma te tilla si fryme vështirësi, wheezing, kollitjes, gulçim, dhe vështirësi që kryejne veprimtari normale e perditshme. te tjera simptoma e nje sulmi astmes perfshijne:

* Rënda wheezing kur fryme si brenda dhe jashte
* Kollitet se nuk do te ndalet
* Frymemarrje Shume shpejte
* Dhimbje kraharori apo presion
Retractions * qafën e perforcimit dhe muskuj gjoks, i quajtur
* Vështirësia flasin
* Ndjenja e ankthit apo te panikut
Fytyrë * Pale, i djersitur
* Buzët e kalter ose fingernails

Ashpersia e nje sulmi te astmes mund te shkallëzohet me shpejtesi, kështu që ështe e rëndësishme per te trajtuar këto simptoma astma menjeherë sapo ju njohin ato.

Pa trajtim te menjehershëm, te tilla si me aparat per thithje ilaçi tuaj astme ose bronchodilator, frymarrjen tuaj do te bëhet me i mundimshëm. ne qofte se ju perdorni nje meter rrjedhin kulmin ne këte kohë, leximi ndoshta do te jete me pak se 50%.

Si mushkërite tuaja te vazhdojë te shtrëngojë, ju do te jete ne gjendje te perdorin njehsor rrjedhjen e pikut ne te gjitha. Gradualisht, mushkërite tuaja do te shtojë kështu që nuk ka lëvizje e ajrit nuk mjafton per te prodhuar wheezing. Kjo quhet ndonjeherë "gjoks heshtur", dhe kjo ështe nje shenje e keqe. Ju duhet te transportohen ne nje spital menjeherë. per fat te keq, disa njerëz te interpretuar zhdukjen e wheezing si nje shenje e permirësimit dhe te dështojne per te marrë kujdes te shpejte te urgjencës.

nese ju nuk marrin trajtim adekuat astmes, ju do te jete perfundimisht ne gjendje te flasin dhe do te zhvillojë nje ngjyrosje kalterosh rreth buzët tuaja. Ky ndryshim ngjyre, i njohur si cyanosis, do te thote që ju keni oksigjenit me pak dhe me pak ne gjakun tuaj. Pa trajtim agresive per këte urgjencës astmes, ju do te humbni ndërgjegjen dhe ne fund vdesin.

nese jeni duke perjetuar nje sulm astmes, ndiqni "Red Zone" ose udhëzimet e jashtezakonshme ne planin e veprimit tuaj astme menjeherë. Këto simptome shfaqen ne jeten e rrezikshme per sulmet e astmes. Ju mund te kene nevojë kujdes mjekësor menjeherë.

Jo te gjithë me astme ka simptomat e zakonshme te kollë, wheezing, dhe gulçim. Ndonjeherë individët te kene simptome te pazakonte astmes që nuk mund te duket te jete e lidhur me astmen. Disa "te pazakonta"


simptoma astma mund te perfshijë ne vijim:
* Frymemarrje te shpejte
* Sighing
* Lodhje
* Pamundësia per te ushtruar siç duhet (i quajtur stervitje indukuar astma)
* Gjumi vështirësi apo nate astma
* Ankth
* Vështirësi u perqëndruar
* Kollë kronike pa wheezing

Gjithashtu, simptomat astmes mund te mimicked nga kushtet e tjera te tilla si bronkit, mosfunksionim vokal kurrizit, dhe madje edhe infarkt ne zemer.

Ështe e rëndësishme te kuptojme trupin tuaj. Bisedoni me mjekun tuaj te astmes dhe te tjerët me astme. Jene te vetedijshëm se astmes nuk mund gjithmone kane simptoma njejte ne çdo person.


Infeksionet  astma Simptomet
Ndonjeherë nje virus apo infeksion bakterial ështe nje shkaktojne astme. per shembull, ju mund te keni nje virus i ftohte që shkakton simptomet tuaja astme. Ose astme juaj mund te jete shkaktuar nga nje infeksion bakterial sinus. Sinusit me astme ështe e perbashkët.

Ështe e rëndësishme te dini shenjat dhe simptomat e infeksioneve traktit te frymemarrjes dhe per te thirrur mjekun tuaj menjeherë per diagnostikimin dhe trajtimin. per shembull, ju mund te keni simptome e shortness rritje te frymemarrje, frymemarrja vështirësi, ose wheezing me nje infeksion bronkial. ne njerëzit që nuk kane astme, infeksion bronkial nuk mund te shkaktojë simptoma te njejta efekte te medha negative. Di trupin tuaj dhe per te kuptuar shenjat paralajmeruese se nje infeksioni mund te jete fillimi. Pastaj merr mjekimet e duhura si obligim edhe i shpëtoj infeksionit dhe te rimarrë kontrollin e astmes tuaj dhe shëndet te mirë.


Llojet e astma
A e dini se llojet e ndryshme te astmes? nese keni astmes, ju e dini simptome si frikshme astmes, te tilla si wheezing, kollitjes, gulçim, dhe ngushtesi gjoks, mund te jete. Megjithate, perparimet ne te kuptuarit tone te astmes kane ndihmuar eksperteve define lloje te veçanta te astmes, te tilla si ushtrim-nxiti astmes (astme që ndodh me ushtrimin fizik) dhe astme nate (astme që e bën duke fjetur dhe i mjerë ështe mjaft serioze). Kuptimi i llojit te astmes keni mund te ju ndihmojë te kërkojne trajtim me te efektshme kur ju keni nje sulm astme.

Alergjite dhe astma
Alergji dhe astme shpesh shkojne dorë me dorë. Rinitit alergjike (i quajtur gjithashtu ethja hay) ështe inflamacion i rreshtim brenda hundë dhe ështe e vetme me e shpeshte kronike sëmundje alergjike. ne ato me rinitit alergjike, ndjeshmeri rritur (alergji) per nje substancë shkakton qelizave te imunitetit te trupit tuaj per lirimin e histamines ne pergjigje per te kontaktuar me alergene. Histamines së bashku me kimikate te tjera te çojne ne simptoma alergji. Alergeneve me te zakonshme te hyjë trup nepermjet udhë ajrore.

Me rinitit alergjike, ju mund te ndjeni nje hundë te vazhdueshme i lëngshëm, teshtime te vazhdueshme, pasazhe fryrë nazale, mukusit tepert, syte weepy, dhe fytin e ashper. nje kollë mund te rezultojë nga pikoj konstante postnasal. Shume herë simptoma astma jane shkaktuar nga rinitit alergjike. Doktori juaj mund te pershkruajne ilaçe per te kontrolluar alergji dhe, duke bërë kështu, kollë dhe simptome te tjera astme mund te qetesohem.
Ushtrimi-nxiti astme ështe nje lloj i astmes shkaktuar nga ushtrimi ose ushtrimin fizik. Shume njerëz me pervojë astme disa shkallë te simptomeve me ushtrim. Megjithate, ka shume njerëz pa astmes, perfshirë atletet Olimpike, që zhvillohen simptomet vetem gjate ushtrimit.

Me ushtrimin e-detyruar astme, maja ngushtim udhë ajrore pesë deri ne 20 minuta pas fillon stervitje, duke e bërë te vështirë per te kapur frymen tuaj. Ju mund te kene simptome te ndonje sulmi te astmes me wheezing dhe kollitjes. Mjeku juaj mund te ju tregojne nese keni nevojë per perdorim nje aparat per thithje ilaçi astmes (bronchodilator) para stervitje per te parandaluar këto simptome te pakëndshme astme.

ne llojin e astmes quajtur kollë-astme variant, rëndë kollitjes me astme ështe simptome mbizoterues. Nuk mund te kete shume shkaqe te tjera te kollë te tilla si pikoj postnasal, rinitit kronike, sinusit, ose sëmundje gastroesophageal zbaticë (GERD ose urth). Kollitet sepse i sinusit me astme ështe e zakonshme.

Astme ështe nje arsye serioze te kollë që ështe e zakonshme sot. Kollë-astme underdiagnosed variant ështe me rëndësi dhe undertreated. Astma shkakton per kollë-astme variant jane zakonisht infeksionet respiratore dhe ushtrim.

per çdo kollë te vazhdueshme, kontaktoni doktorin tuaj. Doktori juaj mund te urdhërojë teste specifike astmes, te tilla si teste te funksionit te mushkërive, per te treguar se sa mirë punojne mushkërite tuaja. Ju mund te kene nevojë te shikoni nje specialist i mushkërive per analiza te metejshme para se te nje diagnoza astma ështe bërë.


Profesionale astma
Astme ne pune ështe nje lloj i astmes që rezultatet e punes shkakton. Me këte lloj te astmes, ju mund te keni vështirësi te frymemarrjes dhe simptoma te astmes vetem ne dite ju jeni ne pune.

Shume njerëz me këte lloj te astme vuajne me hundë i lëngshëm dhe kongjestion ose acarim syve ose keni nje kollë ne vend te astmes tipike wheezing.

Disa pune te perbashkëta që jane te lidhur me astme ne pune perfshijne mbarështuesve te kafshëve, fermerët, hairdressers, infermieret, piktorët, dhe woodworkers.

Astme nate, i quajtur edhe astma nate, ështe e nje lloji te perbashkët te sëmundjes. nese keni astma, shanset e simptomeve që jane shume me te larta gjate gjumit sepse astme ështe ndikuar fuqimisht nga cikli gjume-pas (ritme circadian). Simptomat e astmes juaj wheezing, kollë, dhe probleme te frymemarrjes jane te zakonshme dhe te rrezikshme, veçanerisht ne nate.

Konkluzioni i Studimeve
Studimet tregojne se shumica e vdekjeve te lidhura me astme te ndodhin gjate nates. Ështe menduar që kjo mund te jete per shkak te ekspozimit te rritur ne alergeneve (astma shkakton), ftohje e frymemarrjes, jane mbështetur qëndrimin, apo edhe sekrecione hormon që ndjekin nje model circadian. Ndonjeherë mund te shkaktojne astme urth gjate nates. Sinusit dhe astma jane shpesh probleme gjate nates, sidomos me pikoj postnasal shkaktuar simptoma te tilla si kollitjes. Edhe gjumi shkakton ndryshime ne funksion udhë ajrore.

nese keni astmes dhe njoftimin simptomet tuaja perkeqësimi si progreson ne mbrëmje, ështe koha per te parë mjekun tuaj astmes dhe figura nga shkaqet e astmes, ashtu thirrje sot. Kuptimi i drejte medikamente astmes dhe kur do te marrin ata jane çelësi per menaxhimin astma nate dhe po fle cilësisë.


nje shumellojshmeri e sëmundjeve mund te shkaktojë disa nga simptomat njejte si astma. per shembull, astma zemrës ështe nje forme e dështimit te zemrës ne te cilin simptoma imitator disa nga simptomat e azmes rregullt.

Mosfunksionim Vocal kurrizit ështe edhe nje imitator astme. Shume raporte te kohëve te fundit kane terhequr vëmendjen per nje sindrom te veçante ne te cilën nje anomalite e litarët vokale wheezing shkaqeve që ështe misdiagnosed shpesh si astma. Kjo ështe me e shpeshte ne femrat te rinj që kane episode me zë te larte dhe dramatike te wheezing që nuk pergjigjen per medikamente që hapur ajrore.