E Hene, 08 Shkurt, 2016

Diagnoza dhe Testet

Indeksi i artikullit
Diagnoza dhe Testet
Diagnostikimet e reja?
C'far funksioni do te kryej Doktori?
Diagnostifikimi astma
Diagnostifikimi astma dhe Doktori juaj
Mjeku duhet te jete ne dijeni per ju :
1. A mund te pershkruani simptomet tuaja astma?
Diagnostifikimi astma dhe Doktori
5. A keni qene te diagnostikuar me astme me parë?
Ju mund te beni nje vet-vleresim
Diagnostifikimi i sakte astma
Trajtimi me efektiv i Astmes
Astme Testet
Funksioni i mushkërive Testet
Chest X-Ray
nje tjeter kusht që mund te perkeqësohet astme
Vlerësimi i Sinuses
Duke gjykuar astmen
Te gjitha faqet

Diagnoza dhe Testet

Ditur te gjitha per astme tuaj dhe shkakton simptome mund te ndihmojë mjeku juaj bëjne nje diagnozë te sakte dhe te pershkruajne trajtim me efektive. meso per testet mjeku juaj mund te perdorë per te bërë nje diagnozë te astmes. Zbuloni me shume rreth te mushkërive ose teste funksion pulmonar dhe teste te ndryshme te perdorura per alergji dhe astme.
Diagnoza
Diagnostifikimi astma

Nuk mund te kapur frymen tuaj? Kollë shpesh ne nate? Pyesni mjekun tuaj per te parë nese mund te kete astme. Lexoni me shume per teste mjeku juaj do te perdorë per te bërë diagnoza.
Specialistet astma

Diagnostikimet e reja?

Ështe e rëndësishme per te kuptuar se cilat profesionisteve te kujdesit shëndetesor do t'ju ndihmojne te qëndrojë mirë me astme. Lexoni me shume per specialiste te astmes.
Astme Doktor: 10 Pyetjet duhet te kërkoni

Kjo ështe nje ide e mirë te dini se çfarë duhet te pyesni doktorin tuaj para se te astmes hap ne zyrë.
Testet
Astme Testet

Ka disa teste astmes mjeku juaj mund te perdorë per te bërë nje diagnozë te astmes. Lexuar ne lidhje me testet me te shpeshta astme para emerimit tuaj te ardhshëm.
Pulmonar Funksioni Testet (Funksioni i mushkërive)

per te percaktuar nese keni astme ose probleme te tjera te mushkërive, mjeku juaj do te kryejë funksionin e mushkërive ose testet e funksionit pulmonar. meso me shume ne lidhje me testet e funksionit te mushkërive kështu që ju do te dini se çfarë te presësh si mjeku juaj bën nje diagnozë.
Alergji Testet per astma

Pothuajse çdo gjë mund te shkaktojne nje reaksion alergjik. meso per testet alergji dhe si ato jane perdorur per te bërë nje diagnozë te alergjive dhe astma. Zbuloni se si te pergatiten per analiza alergji.


Diagnostifikimi astma
Ka mjeku juaj ju diagnostikua me astme? Getting nje diagnozë e duhur astme ështe hapi i parë per te vete-administrimin e kësaj sëmundje kronike te mushkërive. Pas diagnostikimin astme tuaj, mjeku mund te pershkruajne me efektive dhe me te sigurta astme ilaçe per te trajtuar simptomet tuaja astme kështu që ju mund te jetojne nje jete aktive dhe produktive.
Problemet Me Diagnostifikimi astma

Problemi me astme ështe me diagnostikimin e pacienteve kohë nuk kane simptome te dukshme astme kur ata mbërrijne ne zyrën e mjekut. per shembull, ju mund te keni coughed dhe wheezed per nje javë, dhe nga koha që ju te shihni mjekun tuaj, ju keni asnje simptom. Pastaj papritmas, kur pakten presim ate, ju mund te kene simptome si sulm astme gulçim, kollitjes, dhe wheezing. Ndonjeherë alergji te polen sezonal apo motit ndryshime mund te shkaktojne simptoma te astmes sulm. Herë te tjera, nje infeksion viral i tillë si ftohte apo grip mund te shkaktojne simptoma te astmes sulm. Pirja e duhanit mund te perkeqësohet simptoma astma, si mund te sinusit. Edhe ushtrimi ose stres e papritur apo alergji te aspirina ose medikamente te tjera mund te shkaktojne simptoma te astmes sulm.

nese keni astmes, ju mund te shkoni per disa javë ne muaj, pa pasur asnje simptome astme. Kjo e bën diagnostifikim astmes edhe me te vështirë - mos te bëni disa detyrat e shtepisë, figura nga astma shkakton tuaj dhe shkaqet e astmes, dhe te ndihmojë mjeku juaj bëjne nje diagnozë te sakte astme. Pasi nje diagnozë te sakte ështe bërë, ju mund te mesojne te njohin dhe te trajtuar simptomet tuaja astmes me medikamente te drejte.

Diagnostifikimi astma dhe Doktori juaj
Mjeku ose specialisti astme luan e parë dhe me te rëndësishëm rolin e te ndihmuar ju merrni kontrollin e astmes tuaj. Jo vetem që e bën mjeku juaj te shërbejë si nje që mund te bëj diagnozë te sakte dhe te pershkruajne trajtim per astme tuaj, mjeku juaj mund te bëhet nje ngushte, mik i besueshëm i cili mund t'ju japë mbështetje, kur shqetesimet tuaja te kthehet ne merak te vazhdueshëm dhe frikë.

ne provimin e parë, mjeku juaj do te marrë nje histori te detajuar mjekësor, duke perfshirë çdo informacion mbi simptomat astmes, si ju mendoni, njohur shkakton astme dhe alergji, niveli i aktivitetit dhe dieten tuaj, shtepine tuaj dhe mjedisin e punes, dhe historine e familjes. Gjate këtij vlerësimi, ajo ështe e rëndësishme që ju te flisni hapur me mjekun tuaj per simptomet tuaja dhe shkakton astme. Disa pyetje ju mund te konsideroni me parë perfshijne:

1. A mund te pershkruani simptomet tuaja astma?

(Kontrolloni shenjat e meposhtme simptoma te astmes dhe që vlejne per ju)

____Shortness Fryma

____Wheezing, Shkaktuar ndoshta nga alergji, te ftohte, infeksion sinus, ose bronkit

Kollë ____Frequent

____Severe Wheezing kur fryme si brenda dhe jashte

Frymemarrje ____Rapid

Dhimbje ____Chest ose presion

____Difficulty Flasin

____Feelings E ankthit apo panik

____Pale, Fytyrën mbuluar me djersë

Buzët ____Blue ose fingernails

2. Kur keni pervojë këto simptome astma?Diagnostifikimi astma dhe Doktori
____ te gjithë kohës te paparashikueshme

____ Vetem me ushtrimin

____ ne nate

____ Hershëm orë ne mengjes, ndërsa gjumi

___ Gjate sezonit polen

___ Kur ju mendoni theksoi apo te shqetesuar

___ Kur ju erë duhan

___ Kur ju erë arome

___ Kur ju jeni rreth qente apo macet

___ Kur ju jeni ne ajër te kondicionuar, ose frymen e ajrit te ftohte

___ Kur te qeshni ose këndoj

___ Associated me alergji, nje infeksion sinus, ose postnasal dalë

___ Associated me urth ose GERD

___ Kur merrni aspirine, anti-drogë te tjera nxitese, ose medikamente te tjera

3. A keni nje histori familjare te astmes ose alergji?

4. A ju merrni bronkit shpesh?

5. A keni qene te diagnostikuar me astme me parë?
Diagnostifikimi astma dhe astma Testet

Pas folur me ju per simptomet tuaja astmes dhe shkakton astme e mundur, mjeku juaj do te bëjë nje provim fizike, testime laboratorike, dhe teste te tjera te mundshme astme. Kjo do t'ju mundësojë te keni nje kuptim te forte per problemet tuaja te frymemarrjes dhe do te jete bazë per planin e propozuar te trajtimit te astmes.

Doktori juaj mund te perdorë nje ose me shume testeve astmes e meposhtme ne diagnostikimin astme. Këto teste jane perdorur per te vlerësuar frymarrjen tuaj dhe per te monitoruar efektivitetin e trajtimit te astmes.

Spirometry - nje mushkëri (ose mushkërive) test funksion që masat e ajrit sa ju mund te nxjerr. Ky test astme konfirmon pranine e pengesave udhë ajrore që permirëson me trajtim, e cila ështe shume karakteristike e astmes, dhe mund te masë me saktesi shkallën e funksionit dëmtim te mushkërive. Ky test mund te pergjigjen tuaj per te monitoruar medikamente astmes dhe rekomandohet per te rriturit dhe fëmijët mbi moshën 5.


Ju mund te beni nje vet-vleresim

Peak Flow Testing - nje vete-vlerësim ju mund te bëni ne shtepi per te vlerësuar funksionit te mushkërive. Espirator pik Shkalla e rrjedhjes (PEFR) siguron nje masë te besueshme objektiv te funksionit udhë ajrore. Mjeku juaj do te shkojë rreth asaj se si te perdorin nje njehsor rrjedhin kulmin, e cila perfshin marrjen e nje fryme thellë dhe hedhjen jashte te vështirë si ju mund. Rrjedha Peak ështe shpejtesia me e larte airflow që ju mund te arrihet. Kur bërë me saktesi, nje rënie ne matjen e rrjedhjes pik pasqyron nje pengesë ne ajrore tuaj. Ndërsa rrjedha e pikut ështe me pak i sakte se spirometry zyra per monitorimin e funksionit te mushkërive, rrjedhin pik monitorimit ne shtepi mund te ndihmojë keni arritur simptomet tuaja ne shtepi dhe per te ndihmuar te tregojë kur nje sulm astme mund te afrohet.

Chest X-Ray - ndërsa nuk kërkohet ne menyrë rutinore, nese ka simptoma që mund te shkaktohet nga nje tjeter kusht te tilla si pneumonia, mjeku juaj mund te dëshironi te bëni nje gjoks X-ray. Ose, nese trajtimi juaj astmes nuk po punon si duhet, nje gjoks X-ray mund te ndihmojë per te sqaruar problemin.


Diagnostifikimi i sakte astma
ne diagnostikimin astme, mjeku juaj mund te urdhërojë teste te tjera te astmes, perfshirë nje test methacholine sfidë. Methacholine ështe nje agjent që, kur te thithur, shkakton Airways me vrull dhe te ngushta, nese astme ështe i pranishëm. per me shume informacion, shihni pulmonar shendeti.info Testet e funksionit.

Jo te gjithë nevojat e çdo provë astme. Trust mjeku juaj per te vendosur që vendosur te testeve astmes ështe me i miri ne rastin tuaj per te siguruar asnje probleme te tjera mjekësore jane te pranishëm. Kjo mund te ju ndihmojë te shmangur testimit shtesë që mund te shtoni pak per diagnozën dhe vetem shton numrin e testeve dhe shpenzimeve. nese ju ende nuk ndihen rehat me diagnoza astma, bisedoni me mjekun tuaj per te parë nese testimi me shume ështe e nevojshme. Ose, te marrë nje mendim te dyte deri sa te kesh paqe te mendjes që astmes ose ndonje problem frymemarrje ështe diagnostikuar sakte. Pastaj, trajtimet e duhur astma mund te fillojë.

Duke u kthyer ne kontrollin e astmes tuaj varet nga nje diagnozë te sakte dhe mbështetjen e astmes astme. Pasi astme ështe diagnostikuar si duhet, mjeku juaj mund te pershkruajne trajtimet me efektive astmes, perfshirë edhe nje aparat per thithje ilaçi astmes dhe steroid thithur që mund te lehtesojë problemet tuaj te frymemarrjes dhe per te ndihmuar me parandalimin e simptomave astme.
te jete gati per te bërë pyetje astma

nese jeni te pasigurt se çfarë duhet te pyesni doktorin tuaj ne takimin tuaj, ne kemi dhëne disa pyetje sugjeruar per viziten tuaj me specialiste astme.


Astme Testet
Ka disa teste te rëndësishme astme mjeku juaj do te perdorim ne diagnostikimin astme. Disa teste te astmes, te tilla si te mushkërive (ose mushkërive) testet funksion, te mushkërive masë funksion. Teste te tjera astme te percaktojë nese jeni alergjik ndaj ushqimeve te veçanta, polen, ose grimca te tjera. Testet e gjakut te japë nje pasqyrë te shëndetit tuaj te pergjithshme; teste te veçanta edhe nivelet masë e imunoglobulina E (IgE), nje antitrupave kyç që ështe lëshuar gjate nje reaksion alergjik. Ndërsa te gjithë i bën IgE, njerëzit që kane alergji bëjne sasi me te medha te kësaj proteine mbrojtese.

te gjitha këto teste astmes ndihmuar doktorin tuaj te percaktojë nese ështe vërtet i pranishëm astmes dhe nese ka kushte te tjera koekziston me astme, te tilla si alergji, GERD, ose sinusit. Pasi nje diagnozë e duhur astme ështe bërë, medikamente specifike astmes mund te percaktuara per te ndihmuar ne menaxhimin e astmes tuaj dhe per te parandaluar sulmet e astmes.

Funksioni i mushkërive Testet
Testet e funksionit te mushkërive jane te testeve që vlerësojne funksionin e astmes te mushkërive. Dy funksion me te zakonshme te mushkërive teste perdoren per te diagnostikuar astmes jane spirometry dhe teste methacholine sfidë.

Spirometry ështe nje provë e thjeshte fryme se sa shume masa dhe se sa shpejt mund goditje e ajrit nga mushkërite tuaja. Ajo ështe perdorur shpesh per te percaktuar sasine e pengesave udhë ajrore keni. Testi methacholine sfidë mund te kryhet nese simptomet tuaja dhe spirometry shfaqjen nuk bindshëm ne menyrë te qarte apo te krijojë nje diagnozë te astmes. Mjeku juaj do te dine se cilat provë ështe e mirë per situaten tuaj.

Chest X-Ray
Ndërsa nje gjoks X-Ray nuk ështe nje provë astmes, ajo mund te perdoret per te siguruar asgjë tjeter po shkakton simptomet tuaja astme. nje X-Ray ështe nje imazh te trupit që ështe krijuar duke perdorur doza te ulëta rrezatimi pasqyrohet ne filmin e veçante ose nje ekran fluoreshent. X-rrezet mund te perdoret per te diagnostikuar nje game te gjerë te kushteve, nga nje bronkit kockave te thyera. Doktori juaj mund te kryejë nje provim X-Ray per ju ne menyrë te parë strukturat brenda gjoksit tuaj, duke perfshirë zemrës, mushkërive, dhe e eshtra. Nga viewing mushkërite tuaja, mjeku juaj mund te shohim nese astme ështe duke shkaktuar simptomet tuaja.
Vlerësimi per urth dhe GERD

Sëmundje Gastroesophageal zbaticë, i quajtur zakonisht GERD, ështe nje tjeter kusht që mund te perkeqësohet astme. nese doktori juaj te dyshuarve per këte problem, ai ose ajo mund te rekomandojë teste te veçanta per te kërkuar ate.

per me shume detaje, shih artikullin shendeti.info mbi urth dhe astma.
Testet alergji

Testimit alergji mund te rekomandohet per te identifikuar ndonje alergji që shkaktojne simptoma te astmes.

per me shume detaje, shih artikullin shendeti.info mbi Alergjia dhe astma.

Vlerësimi i Sinuses
Prania e polyps hundës ose sinusit mund te bëjë me shume per te trajtimin e astmes dhe te kontrollit. Sinusit, i quajtur gjithashtu infeksion sinus, ështe nje inflamacion ose ënjtje te sinuses per shkak te infeksionit. Kur bëhet sinuses bllokuar dhe e mbushur me lëngun, bakteret rriten, duke shkaktuar infeksion dhe inflamacion. Doktori juaj mund te urdhërojë nje X te veçante sinus-ray, CT quajtur nje hetim, per te vlerësuar sinuses tuaj nese ai dyshon se nje infeksion. Pasi sinusit akut ështe diagnostikuar, ju do te trajtohet me antibiotikë per te pakten 10 deri 12 ditesh. Trajtimi i sinusit mund te ndihmojë ne parandalimin e simptomave astme.


Duke gjykuar  astmen
Bazuar ne këto teste astmes dhe simptomet tuaja, mjeku juaj mund te percaktojne se ju keni astme. Hapi tjeter ështe per mjek per te percaktuar peshën e astmes si kjo do te ndihmojë te vendosë trajtim astme. Ekzistojne kater lloje te astmes. Ata jane:

1. Astme lehta te perhershme. Simptomat shfaqen me pak se dy herë ne javë, perkeqësim i rrallë ose sulmeve te astmes dhe simptoma i rrallë nate astme. (Ka edhe gjetjet specifike mbi testet e funksionit te mushkërive.)
2. Astme lehta te vazhdueshme. Simptomat shfaqen me shume se dy herë ne javë, por me pak se nje herë ne dite, dhe sulmet e astmes që ndikojne aktivitet. Këta njerëz nuk kane simptoma te astmes nate me shume se dy herë ne muaj. (Ka edhe gjetjet specifike mbi testet e funksionit te mushkërive.)
3. Astme Moderuar vazhdueshme. Simptomat shfaqen çdo dite, me simptoma nate me shume se nje herë ne javë. Këta njerëz kane tendencë që te sulmeve te astmes që ndikojne ne aktivitetin e tyre që mund te zgjasë disa dite. perveç kësaj, këta paciente çdo dite kërkojne perdorimin e ilaçeve te shpejte te tyre që veprojne per te kontrolluar simptomet astme. (Ka edhe gjetjet specifike mbi testet e funksionit te mushkërive.)
4. Astme Ashper vazhdueshme. Simptome te vazhdueshëm ndodhin diten dhe naten, aktivitet i kufizuar dhe sulme te shpeshta astme. (Ka edhe gjetjet specifike per testet funksion te mushkërive).