E Hene, 08 Shkurt, 2016

Bazat e Dhimbjes se Kokes - A eshte dhimbja e kokes e trashegueshme?

Indeksi i artikullit
Bazat e Dhimbjes se Kokes
Migrene
Sindroma e dhimbjes se kokes e perzier
Cilat jane llojet e dhimbjes se kokes?
A eshte dhimbja e kokes e trashegueshme?
A largohet dhimbja e kokes me kalimin e kohes te femijet?
Si vleresohen dhe diagnostikohen dhimbjet e kokes?
Si trajtohen dhimbjet e kokes?
C’fare ndodh pas fillimit te trajtimit?
Te gjitha faqet

A eshte dhimbja e kokes e trashegueshme?
Po, dhimbja kokes, sidomos migrena, kane nje tendence per te trasheguar ne familje. Shumica e femijeve dhe te rinjve (90%) qe kane migrene kane anetaret e tjere te familjes me migrene. Kur te dy prinderit kane nje histori me migrene, ka 70% shans qe femija do te zhvillojne migrene. Nese vetem nje prind ka nje histori migrene, rreziku bie ne 25% -50%.

Cfare shkakton dhimbje koke?

Dhimbjet e kokes vijne nga sinjale qe bashkeveprojne brenda trurit, venat e gjakut dhe nerva qe rrethojne. Gjate nje dhimbje koke, nerva te vecanta te venave te gjakut dhe muskujt e kokes aktivizohen dhe dergojne sinjale dhimbjee ne tru. Nuk eshte e qarte pse keto sinjale aktivizohen.

Ka nje migrene "dhimbje qendrore" ose gjenerator ne zonen mes te trurit. Nje migrene fillon kur qelizave nervore hiperaktive dergojne impulse ne venat e gjakut, duke shkaktuar shtrengim, e ndjekur nga perhapje te ketyre venave dhe lirimin e prostaglandins, serotonin, dhe substanca te tjera qe e bejne pulsimin te jete i dhimbshem. Serotonin eshte nje esence kimike per disa procese trupit.

Dhimbjet e kokes qe ndodhin papritmas jane zakonisht per shkak te nje semundje, infeksion, ose temperature. Te tjera kushte qe mund te shkaktoje nje dhimbje koke perfshijne sinusit akut (inflamacion i sinuses), faringjit (inflamacion apo infeksion i fyt) ose otit (infeksion i veshit, ose inflamacion).

Ne disa raste, dhimbja e kokes mund te jete rezultat i nje goditje ne koke (traumave) apo shume rralle nje shenje te nje gjendje me serioze mjekesore.

Shkaqet me te zakonta te dhimbjeve te forta koke apo kronike nonprogressive perfshijne stres emocional te lidhura me familjen dhe miqte, apo shkollen dhe punen; perdorimin e alkoolit; mos ngrenia; ndryshime ne gjumit; perdorimin e tepruar te ilaceve; tensioni dhe depresioni. Shkaqet e tjera te dhimbjes se kokes perfshijne demtim syri ose qafe, demtim kurizi apo ndejtja ne pozicione jo komforte.

Dhimbjet e kokes mund gjithashtu te jene shkaktuar nga faktore te mjedisit qe jane te perbashket ne nje familje, te tilla si te ekspozimit te dores se dyte ndaj duhanit, aroma jo te pelqyeshme ose parfume, ekspozimi ndaj disa allergjeneve ose ngrenia e disa ushqimeve te caktuara.

Stresi, ndotja, zhurmat, ndricimi dhe ndryshimi i motit jane faktore te tjere te mjedisit qe mund te shkaktoje dhimbje koke per disa njerez.

Shume aktivitet fizik gjithashtu mund te shkaktoje nje migrene ne te rritur dhe femije.

Konsultohuni me nje mjek per te gjetur se cfare eshte duke shkaktuar dhimbjen e kokes.