E Premte, 12 Shkurt, 2016

Bazat e Dhimbjes se Kokes - Sindroma e dhimbjes se kokes e perzier

Indeksi i artikullit
Bazat e Dhimbjes se Kokes
Migrene
Sindroma e dhimbjes se kokes e perzier
Cilat jane llojet e dhimbjes se kokes?
A eshte dhimbja e kokes e trashegueshme?
A largohet dhimbja e kokes me kalimin e kohes te femijet?
Si vleresohen dhe diagnostikohen dhimbjet e kokes?
Si trajtohen dhimbjet e kokes?
C’fare ndodh pas fillimit te trajtimit?
Te gjitha faqet

Sindroma e dhimbjes se kokes e perzier: Gjithashtu i quajtur migrene e transformuar, kjo eshte nje kombinim i migrenes dhe i dhimbjes se zgjatur te kokes. Te dy te rriturit dhe femijet e perjetojne kete lloj dhimbje koke.

Dhimbja e kokes e grumbulluar: Lloji i fundit me i perhapur, edhe pse me i rendi, lloj primar dhimbje koke, dhimbja e dhimbjes e kokes e grumbulluar eshte intensive dhe mund te pershkruhet si nje djegie ose therje qe eshte ngrire ose konstante. Dhimbjet jane aq te renda sa ata qe vuajne nga dhimbja e kokes e grumbulluar nuk mund te ulen dhe deshirojne shpesh paqe gjate nje sulmi. Dhimbja ndodhet pas nje syri, ose ne zonen syrit, pa ndryshuar anet. Termi "dhimbje e grumbulluar" i referohet dhimbjes se kokes karakteristike qe kane nje grupim te sulmeve. Kjo dhimbje koke ndodhe nje deri ne tre here ne dite gjate nje periudhe te grumbullimit, e cila mund te zgjase 2 jave deri ne 3 muaj. Dhimbja mund te zhduket krejtesisht (te hyjne ne "lirim") per muaj apo vite, dhe me pas te peseritet.

Dhimbje koke nga sinusi (Sinoziti): dhimbjet e kokes nga sinoziti jane te shoqeruara me nje dhimbje te thelle dhe te vazhdueshme ne kockat e faqes, uren e ballit apo hunde. Dhimbjet zakonisht intensifikohen me levizje te papritura koke ose lodhje dhe zakonisht ndodh me simptome te tjera te tilla si shkarkim i hundes, ndjenje ngarkese ne vesh, ethe dhe enjtje te fytyres.