E Diel, 14 Shkurt, 2016

Faktorët e rrezikut te kancerit ne gji

Indeksi i artikullit
Faktorët e rrezikut te kancerit ne gji
Me te rrezikuar
Rrezik me te ulët
Te gjitha faqet

Faktorët e rrezikut te kancerit ne gji

ne 1940, rreziku i jetes nje grua e zhvillimit te kancerit te gjirit ishte 5%, ose nje ne 20. American Cancer Society vlerëson se rrezik per jete 13% ne 2009, ose pothuajse nje ne tete. ne shume raste, kjo nuk ështe e njohur se pse nje grua merr kancerin e gjirit. ne fakt, 75% e te gjitha grave me kancer te gjirit nuk kane njohur faktorët e rrezikut.
Cilat jane faktorët e rrezikut te kancerit ne gji?

nje faktor rreziku ështe çdo gjë që rrit mundësine e nje personi per te marrë nje sëmundje. Kanceret e ndryshme te faktorëve te ndryshëm rrezik.

Por, ka nje faktor te rrezikut te kancerit, apo madje disa prej tyre, nuk do te thote se nje person do te kete kancer. Disa femra me nje ose me shume faktorë te kancerit te gjirit rrezik nuk zhvilluar, ndërsa shumica e grave me kancer te gjirit nuk ka faktorë te dukshëm te rrezikut.

Rrezik te larte ndjeshëm

nje grua me nje histori te kancerit ne gji e ka 3 - 4-fish per te rritur rrezikun e zhvillimit te nje kancer te gjirit te ri, i palidhur me nje te parë, ne gjoks te tjera ose ne nje tjeter pjesë te gjirit te njejten. Ky ështe i ndryshëm nga nje persëritje e kancerit te gjirit e meparshme.

Moderuar rrezik te larte

* Getting vjeter. Juaj per rritje te rrezikut te kancerit te gjirit si ju moshë. Rreth 77% e femrave te diagnostikuar me kancer te gjirit çdo vit jane mbi moshën 50 vjeç, dhe gati gjysma jane te moshës 65 dhe me te vjeter. Mendoni këte: ne grate 40-49 vjeç, ka nje rrezik te 68 ne zhvillimin e kancerit te gjirit. ne grup moshën 50-59, që rrit rrezikun per nje ne 37.
* Historia e drejtperdrejte e familjes. Duke pasur nje nene, moter, apo vajza ( "shkallë te parë" te afërm), i cili ka kancerin e gjirit ju vë ne rrezik te larte per sëmundje. Rreziku ështe edhe me i madh nese kanceri i gjirit afërm tuaj zhvilluar para menopauzës dhe kishte kancer ne te dy gjinjte. Duke parë nje shkallë te afërm me kancerin e gjirit rreth dyshe rrezik nje grua, dhe ka dy kushërinj te parë rrit rrezikun e saj 5-fish. Duke nje mashkull te afërm gjaku me kancerin e gjirit do te rrisë rrezikun e nje gruaje te sëmundjes.
* Gjenetika. Transportuesit per ndryshimet ne asnje nga te dy gjene familjare te kancerit te gjirit quajtur BRCA1 ose BRCA2 jane ne rrezik me te madh. Grate me nje ndryshim te trashëguar ne ose nga këto gjene jane nje mundësi deri ne 80% te zhvillimit te kancerit te gjirit ne jeten e tyre.
* Breast lesions. nje e meparshme biopsi te gjirit rezultat i atipike hyperplasia (lobular ose ductal) rrit rrezikun e kancerit ne gji nje grua nga kater ne pesë herë.