E Enjte, 11 Shkurt, 2016

Llojet e Semundjeve Mendore

Indeksi i artikullit
Llojet e Semundjeve Mendore
Crregullim Psikologjik
Crregullime te personalitetit
Njerëzit me çrregullim
nje person me nje çrregullim somatoform
Te gjitha faqet

Llojet e Semundjeve Mendore

Nuk jane kushte shume te ndryshme që jane te njohura si sëmundje mendore. Llojet me te zakonshme perfshijne:
Çrregullime • Ankthi: Njerëzit me çrregullime te ankthit pergjigjen per objekte te caktuara apo situatat me frikë dhe tmerr, si edhe me shenja fizike te ankthit apo nervozizmi, te tilla si rrahje zemre te shpejte dhe djersitje. nje çrregullim ankthi ështe diagnostikuar pergjigje nese personi nuk ështe e pershtatshme per situaten, ne qofte se personi nuk mund te kontrollojë reagimin ose nese ankthi ndërhyn me funksionimin normal. Çrregullime ankthi perfshijne çrregullim ankthi i pergjithësuar, çrregullimi post-traumatik stres (PTSD), ngulët-çrregullim i pandreqshëm (OCD), çrregullim paniku, ankthi dhe çrregullimet sociale phobias specifike.
• çrregullime Mood: Këto çrregullime, e quajtur gjithashtu çrregullimeve afektive, te perfshijë ndjenja e vazhdueshme e hidhërim ose periudha te ndihen teper te lumtur, apo luhatjet nga gëzimi ne trishtim ekstrem ekstrem. Humor çrregullime me te shpeshta jane depresioni, mania dhe çrregullim bipolar.