E merkurë, 10 Shkurt, 2016

Shkaqet e Depresionit - Emocionet, ndjenjat, dhe depresioni?

Indeksi i artikullit
Shkaqet e Depresionit
Cfarë e shkakton depresionin klinik?
Cilat jane faktorët kryesorë që shkaktojne depresionin?
Emocionet, ndjenjat, dhe depresioni?
Si ështe gjenetika e lidhur me rrezikun e depresionit?
Çfarë ështe lidhja mes depresionit dhe sëmundjeve kronike?
Eshte depresioni i lidhur me dhimbjet kronike?
A ndodh shpesh depresioni me varferine?
Cila ështe menyra me e mirë per te trajtuar depresionin?
Kur duhet ti telefonoj mjekut tim rreth depresionit?
Te gjitha faqet

Si ështe biologjikisht i lidhur me emocionet, ndjenjat, dhe depresionin?
Hulumtuesit kane vërejtur dallimet ne trurin e njerëzve që jane ne depresion ne krahasim me njerëzit që nuk jane. per shembull, hippocampus, nje pjesë te vogël te trurit që ështe jetike per ruajtjen e kujtimet, duket te jete me i vogël ne njerëz me nje histori depresioni sesa ne ato që kurrë nuk kam qene ne depresion. nje hippocampus vogël ka me pak serotonin receptorė. Serotonin ështe nje kimike qetesimin e trurit te njohur si nje neurotransmitter që lejon komunikimin mes nerva ne tru dhe trup. Ështe menduar gjithashtu se norepinephrine neurotransmitter mund te jene te perfshira ne depresion.
Shkencëtarët nuk e di pse hippocampus ështe me i vogël ne ato me depresion. Disa studiues kane gjetur se hormon stresi cortisol ështe prodhuar ne tepert ne njerëz ne depresion. Këto hetuesit besojne se ka nje efekt cortisol toksike ose helmuese ne hippocampus. Disa eksperte teorizoj se njerëzit jane ne depresion lindur thjesht me nje hippocampus vogël dhe per këte arsye jane te prirur te vuajne nga depresioni.
nje gjë ështe e sigurte - depresioni ështe sëmundje komplekse me shume faktorë që kontribuojne. Scans fundit dhe studimeve te kimisë së trurit që tregojne efektet e ndihmojne ilaqet kundër depresionit te zgjeruar kuptimin tone per proceset biokimike te perfshira ne depresion. Si shkencëtarët te fituar nje kuptim me te mirë te te shkaktojë (a) e depresionit, profesionistet e shëndetit do te jete ne gjendje te bëni me te mirë "qepur" diagnoza dhe, nga ana tjeter, pershkruajne me planeve efektive te trajtimit.