E Premte, 12 Shkurt, 2016

Depresioni tek Adoleshentet

Indeksi i artikullit
Depresioni tek Adoleshentet
Dicka ne lidhje me depresionin ne adoleshencë
A keni pyetur ndonjeher veten?
Pse bien ne depression adoleshentet?
Cilat jane simptomat e depresioni tek adoleshentet?
A trashegohet depsioni ne adaleshence?
Si diagnostikohet depresioni ne adoleshence?
Si trajtohet depresioni ne adoleshence?
A funksionojne ilacet per depresionin ne adoleshence?
Çfarë mund te bejne prinderit per te lehtesuar adoleshentet ne depresion?
Nuk mund te iki depresioni tek te rinjte pa trajtim mjekësor?
Te gjitha faqet

Depresioni tek adoleshentet
Zbuloni simptomat e depresionit adoleshente. Teen depresionit mund te jene te maskuar Adoleshenti nga hormonet, kështu që kur te mesojne per te thirrur mjeku per nje vlerësim mjekësor.


Dicka ne lidhje me depresionin ne adoleshencë
Ështe e zakonshme per raste te ndjehen adoleshencë te palumtur. Megjithate, kur hidhërim zgjat per me shume se dy javë dhe fatkeqësi te tjera simptoma pervojat e depresionit, ateherë ai ose ajo mund te vuajne nga depresioni Adoleshenti. per shkak se me shume se nje ne çdo 33 fëmijë dhe nje ne tete adoleshentėt vuajne me depresion, te bisedoni me mjekun tuaj dhe te parë nese mund te jete i riu tuaj ne depresion. Nuk ka trajtim efektiv ne dispozicion per te ndihmuar adoleshencë lëvizur pertej depresionit si ata rriten me te vjeter.


A keni pyetur ndonjeher veten tuaj nese nervoz ose te pakënaqur Adoleshenti ne fakt mund te jete duke perjetuar depresion riu? Natyrisht, shumica e te ndihen te pakënaqur ne adoleshencë herë. E kur t'i shtoni hormon shkaterrim te shume ndryshimeve te tjera te ndodhin ne nje fatkeqësi te jetes, ështe e lehte per te parë pse moods swing tyre si lavjerrës. Megjithate gjetjet tregojne se nje ne çdo tete adoleshentėt ka riu depresionin. Por depresioni mund te trajtohet dhe probleme serioze lidhur me te. Pra, nese ju i riu hidhërim zgjat per me shume se dy javë dhe ai ose ajo tregon simptomat e depresionit te tjera, ai mund te jete kohë per te kërkuar ndihme nga nje profesionist shëndetesor.


Pse bien ne depression adoleshentet?
Jane te shumta arsyet se pse nje i ri mund te bëhet ne depresion. per shembull, mund te zhvillohet adoleshencë pavlefshmeri ndjenjat e tyre dhe mbi pamjaftueshmerine notave. Shkolla e performancës, statusi social me kolegët, orientimit seksual, ose mund te jetes familjare çdo kete nje ndikim te madh ne ate se si ndihet nje fatkeqësi. Ndonjeherë, adoleshente depresionit mund te rezultojë nga mjedisore stresit. Por çfarëdo shkaku, kur familjes ose miqte - ose gjërat që zakonisht gëzon te riu - mos te ndihmojë ne permirësimin e tij apo te saj apo hidhërim ndjenje te izolimit, ka nje shans te mirë se ai ose ajo ka riu depresionin.


Cilat jane simptomat e depresioni tek adoleshentet?
Shpesh, me fëmijët adoleshente depresioni do te kete nje ndryshim i dukshëm ne te menduarit dhe sjelljen e tyre. Ata nuk mund te kene motivimin dhe madje edhe te bëhet terhequr, mbylljen e tyre dhoma gjumi derën pas shkollës dhe duke qëndruar ne dhomen e tyre per orë te tera.
Kids me adoleshente depresioni Maj gjumė teper, kane nje ndryshim ne ngrënie shprehite, dhe madje mund te shfaqin sjellje te tilla si kriminale ose shoplifting BDI. Këtu jane me shume shenja te depresionit ne adoleshentėt edhe pse ata mund ose mund te mos tregojne shenja te gjitha:
• apatisë
• ankesat e dhimbjeve, duke perfshirë koke, stomachaches, dhimbje te ulët mbrapa, apo lodhjes
• vështirësi perqëndruar
• te vështirë marrjen e vendimeve
• tepert ose i papershtatshëm fajin
• sjellje te papergjegjshme - per shembull, duke harruar detyrimet, duke qene vone per klasë, skipping shkollë
• humbje e interesit ne ushqim apo fiksim overeating që rezultatet te shpejte ne peshë ose humbje te fitojë
• humbje e kujtesës
• preokupimi me vdekje dhe po vdes
• sjellje pabindur
• pikëllimin, ankthi, apo nje ndjenje shprese
• qëndruar zgjuar gjate nates dhe gjumi gjate dites
• rënie ne klasat e papritur
• perdorimi i alkoolit ose drogës dhe imoral aktivitetit seksual
• terheqjen nga shokët
per informacion ne thellësi, shih shendeti.info e simptomeve te Depresioni.


A trashegohet depsioni ne adaleshence?
Po. Depresioni, e cila zakonisht fillon ne mes moshës 15 dhe 30, do te shkojë ne familje. ne fakt, adoleshente depresionit mund te jene me te zakonshme ne mesin e te rinjte te cilët kane nje histori familjare te depresionit.


Si diagnostikohet depresioni ne adoleshence?
Ka ndonje te veçanta nuk jane testet mjekësore që mund te zbulojë depresionin. Kujdesi shëndetesor profesionisteve te percaktuar nese nje fatkeqësi ka nga depresioni dhe intervistave me testet psikologjike te riu e tij apo te saj dhe anetarëve te familjes, mesuesit, dhe shokët.
I riu ashpersia e depresionit dhe rrezikun e vetevrasjes jane te vendosur bazuar ne vlerësimin e këtyre intervistave. Mjekimi rekomandimet jane bërë bazuar ne te dhënat e grumbulluara nga intervistat.
Mjeku do te shohim per shenja te mundshme te bashkë-ekzistuese çrregullime psikiatrike te tilla si ankthi, mani, apo shizofreni. Mjeku do te vlerësojë rreziqet per fatkeqësi e vetevrasjeje apo sjelljet vrasës. Incidences per tentativë vetevrasjes dhe vete-sakatim ështe me e larte ne meshkuj se femra ndërsa perfunduar vetevrasjen ështe me e larte ne meshkuj. nje nga grupet me te prekshme per vetevrasje ështe perfunduar grupmoshës 18-24.


Si trajtohet depresioni ne adoleshence?
Ka nje larmi e metodave te perdorura per te trajtuar depresionin, duke perfshirë medikamente dhe psikoterapi. Family terapi mund te jete e dobishme nese familja e konfliktit per te kontribuar ështe nje fatkeqësi e depresionit. I riu do te nevojitet perkrahje nga familja ose mesuesit per te ndihmuar me ndonje shkollë apo miratimi i kolegëve probleme. Herë pas here, shtrimin ne spital ne nje njesi psikiatrike mund te jete e nevojshme per te rinjte me depresion te ashper.
Juaj e shëndetit mendor ofruesin e kujdesit do te percaktojë me te mirën e trajtimit tuaj per adoleshente.
The FDA paralajmeron se antidepressant medikamente Maj shtojne rrezikun e vetevrasjeje te menduarit dhe sjelljen ne fëmijët dhe te rinjte me depresion dhe çrregullimeve te tjera psikiatrike. nese keni ndonje pyetje apo shqetesime, ata diskutojne me ofruesin tuaj te kujdesit shëndetesor.


A funksionojne ilacet per depresionin ne adoleshence?
Po. nje numer i madh i hulumtimit gjyqet kane treguar efektivitetin e depresionit medikamente ne lehtesimin e simptomave te depresionit adoleshente. nje studim i kohëve te fundit kyçe, te financuar nga Instituti Kombëtar i Shëndetit Mendor, shqyrtohen tre qasje te ndryshme per trajtimin e te rinjte me te moderuar te rënda depresioni:
• nje menyrë ështe duke perdorur te antidepressant medication Prozac, e cila ështe aprovuar nga FDA per perdorim me pacientet pediatrik moshave 8-18.
• trajtimi i dyte ishte perdorur njohës terapi te sjelljes, apo CBT, per te ndihmuar te riu njohin dhe per te ndryshuar modelet e te menduarit negativ që mund te rrisë simptomat e depresionit.
• qasje e trete ishte nje kombinim i ilaçeve dhe CBT.
ne fund te javës së 12-studim, hulumtuesit gjeti se gati tre nga çdo kater pacienteve që mori kombinim trajtim - dhe psikoterapi per ilaçe depresioni - permirësuar ndjeshëm. me shume se 60% e fëmijëve te cilët morën Prozac vetem permirësuar. Por studimi konfirmoi se kombinim trajtim ishte gati dy herë me te efektshme ne lehtesimin depresionit si psikoterapi vetem.


Çfarë mund te bejne prinderit per te lehtesuar adoleshentet ne depresion?
Parenting adoleshencë mund te jene shume te vështira. Ka, megjithate, disa prindėrore efektive dhe teknikat e komunikimit ju mund te perdorni per te ndihmuar ne nivelin me te ulët te stresit tuaj per te riu:
• Kur disiplinimin tuaj riu, turpi dhe zëvendësuar dënimin me perforcime pozitive per sjellje te mirë. Shame dhe dënimi, mund te bëjë nje Adoleshenti ndjehen te pavlerë dhe te pamjaftueshme.
• Lejoni te riu tuaj per te bërë gabime. Overprotecting ose marrjen e vendimeve per adoleshencë mund te perceptohet si nje mungesë e besimit ne aftesite e tyre. Kjo mund te bëjë ata te ndjehen me pak besim.
• Jepni riu fryme dhomen tuaj. Mos prisni adoleshencë per te bërë pikërisht si ju thone se te gjitha te kohës.
• Mos e forcës tuaj riu poshte nje shteg që dëshironit te ndjekin. Shmangni relive tuaj duke u perpjekur per te rinjte nepermjet tuaj riu e aktiviteteve dhe eksperiencave.
• nese ju dyshoni se tuaj adoleshente ështe ne depresion, te merrni kohë per te dëgjuar shqetesimet e tij apo te saj. Edhe nese ju nuk mendoj se problemi ështe i vërtete shqetesim, mos harroni se mund te ndjeheni shume te vërteta te dikujt që ështe ne rritje deri.
• Mbani linjat e komunikimit te hapur, edhe nese ju duket se duan riu per t'u terhequr.
• perpiquni te shmangni thëne riu tuaj çfarë duhet te bëjme. ne vend te kësaj, te dëgjojme nga afër dhe ju mund te zbuloni me shume rreth çështjeve te shkaktojne probleme.
nese ju mendoni pershkuar ose te paafte per te arritur riu tuaj, ose nese vazhdojne te jene te shqetesuar, te kërkojë ndihme nga nje person i kualifikuar profesionale te kujdesit shëndetesor.

Nuk mund te iki depresioni tek te rinjte pa trajtim mjekësor?
Teen depresioni tenton te vijne e te shkojne ne episode. Sapo nje te riu ka nje periudhë te depresionit, ai ose ajo ka te ngjarë te merrni ne depresion persëri ne nje pikë. I pasojë e lëne riu vazhdo paperpunuar depresionit mund te jete teper i rëndë, madje edhe vdekjeprurëse.