E Enjte, 11 Shkurt, 2016

Depresioni. Tiroidet dhe Hormonet - Cilat jane disa nga llojet e kushteve te tiroides?

Indeksi i artikullit
Depresioni. Tiroidet dhe Hormonet
Cfare jane hormonet?
Çfarë kane te bëjne hormonet me depresionin?
Cilat jane disa nga llojet e kushteve te tiroides?
Çka e shkakton sëmundje te tiroides?
Si trajtohet nje sëmundje e tiroides?
Çfarë hormonesh te tjera lidhur me kushtet jane te lidhura me depresionin?
Te gjitha faqet

Cilat jane disa nga llojet e kushteve te tiroides?
Hormonet gjëndër tiroide mund te ndikojë ne metabolizmin e ushqimit, humor, dhe funksionimi seksual. Kur tiroide prodhon hormon shume, trupi i perdor energji me shpejt se sa duhet. Ky kusht, tiroide teper aktiv, quhet hyperthyroidism. Simptomet te cilat mund te tregojë hyperthyroidism te perfshijne:
• gjëndër tiroide zgjeruar
• paaftesia per te duruar ngrohjes
• rrallë, periudhat e vogël menstrual
Nervozizëm • ose nervozizmi
• dobësi e muskujve apo te dridhura
Trazirat • gjume
Problemet • vizion apo acarim sy
• humbje peshe
Kur gjëndër tiroide nuk prodhon hormon mjaft, perdor organin e energjisë ne nje ritem te ngadalte se sa duhet. Ky kusht, tiroide underactive, quhet hypothyroidism. Simptomet te cilat mund te tregojë hypothyroidism perfshijne:
• thate, lëkurë trashë dhe flokët
Lodhje •
Harresë •
• te shpeshta, periudhat e rëndë menstrual
• zë i ngjirur
• paaftesia per te duruar te ftohte
• fitojë peshë
Disa nga këto simptome - lodhje, nervozizëm, ndryshimet peshë, problemet e gjumit - jane simptoma që mund te tregojë edhe depresionin.
Doktori juaj mund te urdhërojë analizat e gjakut per te percaktuar nivelin e hormoneve te caktuara, duke perfshirë:
• hormonit tiroid stimulues (TSH, i cili ështe prodhuar nga gjëndër parathyroid)
Triiodothyronine • (T3)
Thyroxine • (T4)