E Premte, 12 Shkurt, 2016

Depresioni. Tiroidet dhe Hormonet - Çka e shkakton sëmundje te tiroides?

Indeksi i artikullit
Depresioni. Tiroidet dhe Hormonet
Cfare jane hormonet?
Çfarë kane te bëjne hormonet me depresionin?
Cilat jane disa nga llojet e kushteve te tiroides?
Çka e shkakton sëmundje te tiroides?
Si trajtohet nje sëmundje e tiroides?
Çfarë hormonesh te tjera lidhur me kushtet jane te lidhura me depresionin?
Te gjitha faqet

Çka e shkakton sëmundje te tiroides?
Ka shume arsye te ndryshme pse ose hyperthyroidism ose hypothyroidism mund te zhvillohen. Aktualisht, rreth 20 milione amerikane kane nje forme te sëmundjes së tiroides. Ithtarë te te gjitha moshave dhe racave mund te merrni sëmundje tiroide. Disa bebe e lindur me nje jo-funksionimin e gjëndrës tiroide mund te kete sėmundje tiroide nga fillimi i jetes. Grate jane pesë te tete herë me shume gjasa sesa burrat që kane probleme tiroide.
Hypothyroidism mund te shkaktohet nga:
• thyroiditis, nje inflamacion i gjëndrës tiroide që mund te ndikojne ne nivelin e prodhimit te hormoneve tiroide
Thyroiditis • Hashimoto, nje sistem pa dhimbje dhe trashëguar sëmundje imunologjike
Thyroiditis • post-Lehonise, e cila ndodh ne pesë te nente per qind e grave që kane lindur dhe ështe zakonisht i perkohshëm
Hypothyroidism gjithashtu mund te shkaktojë me efekt anesor i barnave te caktuara, te tilla si litium dhe amiodarone, dhe me mungesë jodi. Gjëndër tiroide jod perdor per te hormoneve. Jodi mangësi nuk ështe nje problem ne Shtetet e Bashkuara per shkak te perdorimit te kripës jodizuar. Megjithate, mangësi jodit ështe nje bote te problemeve te gjerë.
Hyperthyroidism mund te shkaktohet nga:
Sëmundje • varret ', nje gjëndër tiroide zmadhuar (i quajtur edhe goiter perhapur toksike)
Nodules • që mund te formojne ne tiroide dhe mund te shkaktojë që ajo te jete teper aktiv
• thyroiditis, nje inflamacion i gjëndrës tiroide që mund te shkaktojë çlirimin e hormoneve te ruajtur (nese thyroiditis shkakton te gjitha hormonet që do te lëshohet, hypothyroidism mund te ndiqni.)
Jod • tepruar, e cila mund te gjendet ne disa drogë dhe disa shurupe kollë