E Enjte, 11 Shkurt, 2016

Shkaqet e Depresionit

Indeksi i artikullit
Shkaqet e Depresionit
Cfarë e shkakton depresionin klinik?
Cilat jane faktorët kryesorë që shkaktojne depresionin?
Emocionet, ndjenjat, dhe depresioni?
Si ështe gjenetika e lidhur me rrezikun e depresionit?
Çfarë ështe lidhja mes depresionit dhe sëmundjeve kronike?
Eshte depresioni i lidhur me dhimbjet kronike?
A ndodh shpesh depresioni me varferine?
Cila ështe menyra me e mirë per te trajtuar depresionin?
Kur duhet ti telefonoj mjekut tim rreth depresionit?
Te gjitha faqet

Shkaqet
Shkaqet e Depresionit

meso me shume ne lidhje me ate që e shkakton depresionin, duke perfshirë lidhjen gjenetike, kështu që ju mund te kërkojne trajtim para depresionit robs tuaj ju e cilësisë së jetes.
Shume faktore apo nje kombinim i faktorëve mund te rrisë mundësine e depresionit:
• Abuse. Abuzimin e kaluara fizik, seksual, ose emocional mund te shkaktojë depresion me vone ne jete.
• Disa medikamente. per shembull, disa lloje te drogës perdorur per te trajtimin e presionit te larte te gjakut, te tilla si beta-blockers ose reserpine, mund te rrisë rrezikun e depresionit.
• Konflikti. Depresioni mund te rezultojë nga konfliktet apo mosmarrëveshjet personale me anetarët e familjes ose miqte.
• Vdekja ose nje humbje. Brengë ose hidhërim prej vdekjes ose humbjes së nje te dashur, edhe pse natyrore, mund te rrisë rrezikun e depresionit.
• Gjenetikë. nje histori e familjes e depresionit mund te rrisin rrezikun. Ështe menduar se depresioni kalon gjenetikisht nga brezi ne nje tjeter. menyrë te sakte këte te ndodhë, megjithate, nuk ështe i njohur.
• Ngjarjet e medha. Edhe ngjarjet e mirë si filluar nje pune te re, diplomohen, ose duke u martuar mund te çojë ne depresion. Kështu mund te lëviz, duke humbur nje pune ose te ardhura, duke u divorcuar, apo ne pension.
• probleme te tjera personale. Probleme te tilla si izolimi shoqëror per shkak te sëmundjeve te tjera mendore, ose duke u hedhur nga nje familje apo grup shoqëror mund te çojë ne depresion.
• sëmundje te Rënda. Ndonjeherë depresioni bashkekziston me nje sëmundje te medha apo ështe nje reagim ndaj sëmundjes.
• abuzimi i substancave. Gati 30% e njerëzve me probleme abuzimi i substancave te cilat perjetojne depresion te medha apo klinike.